Boek direct een flexplek, coachruimte, vergaderruimte of werkplek | DOCK

Voor- en nadelen

Aan flexwerken zitten zowel positieve en negatieve kanten. We hebben ze op een rijtje gezet. Alle voor- en nadelen die hier staan zijn vanuit het perspectief van de flexwerker. Dus niet vanuit het perspectief van de werkgever. Lees daarover meer hier.

VOORDELEN

  • Meer kennis en informatie opdoen

Doordat je flexibel gaat werken kom je ineens met heel veel andere professionals in contact. Dit kan tot inspiratie leiden.. Vraag eens hoe een ander een bepaald probleem zou aanpakken? En die hoeft echt niet hetzelfde werk als jou te doen. Op kantoor heb je altijd dezelfde collega’s met wie je het weekend bespreekt. Echt vernieuwend is dat niet en levert weinig vaak weinig nieuwe kennis op.

  • Minder stress

Omdat je meer keuzevrijheid hebt m.b.t. tot je eigen werktijden kun je ook zo je tijd plannen dat het beter uitkomt. Ben je niet zo’n ochtend-mens? Dan slaap je lekker uit en ga je in de avonduren wat langer door. Zo ben je ook nog eens productiever! 

  • Betere work-life balans

De flexibiliteit resulteert ook gelijk in een betere balans tussen je zakelijke- en je privé-leven. Je kunt je tijd zo indelen dat je nu ineens wel je kind ’s ochtends naar school kunt brengen, of dat je donderdagmiddag iets leuks gaat doen, i.p.v. op kantoor zitten.

  • Géén reistijd

Als je elke dag in de auto zit en je kunt een flexplek in de buurt vinden, dan heb je geen- of nauwelijks reistijd. De tijd die je overhoudt kun je nu productief zijn, en je bespaart ook op de kosten van het vervoer. Dubbele winst dus. Ohja, minder stress doordat je nu lekker niet in de file staat.

 

NADELEN

 

  • Concentratie

Een van de grootste nadelen aan flexibel werken is dat sommige mensen zich niet goed kunnen concentreren. Je werkt niet in je vertrouwde omgeving, en er gebeurt ineens van alles om je heen. Mensen zitten te telefoneren, drukken de koffie-machine aan, iemand anders is weer aan het printen, en dat alles terwijl iemand tegenover je een knisperend boterhamzakje openscheurt.

  • Geen privacy

Flexplekken zijn open werkruimtes, dus de kans dat je er alleen zit is klein. Een privacy-gevoel gesprek met een klant of collega’s kan daarom lastig zijn. Gelukkig zijn er vaak wel afgesloten ruimtes, waar je even kunt gaan zitten.

  • Minder contact met collega’s

Omdat je simpelweg minder op kantoor bent heb je minder contact met je collega’s. Zeker in projecten of werkzaamheden waar contact en afstemming met collega’s cruciaal is kan dit lastig zijn. 

  • Het is niet mijn ‘eigen’ werkplek

Een tekening van je kinderen aan de muur of je hond onder het bureau behoort helaas niet tot de mogelijkheden als je aan het flexwerken bent. Daarnaast heb je niet een ergonomische werkplek. Voor personen met een aangepaste werkplek is het vaak ook niet handig. Ook kan voor een aantal mensen het niet ‘eigen’ maken van een plek een groot nadeel zijn. Je hebt daarin toch net wat minder vrijheid dan als je thuis werkt, al heeft thuiswerken ook een aantal nadelen.