Boek direct een flexplek, coachruimte, vergaderruimte of werkplek | DOCK

Abonnementen, prijzen, contracten

Zie jij door de bomen het bos nog?
Met het groeiend aantal flexplekken groeit ook het aantal verschillende contracten, abonnementen, prijzen en opzegtermijnen van flexplekken. Elke aanbieder hanteert weer andere regels en voorwaarden. Dat zorgt voor verwarring en terughoudendheid om gebruik te gaan maken van flexibele werkplekken. Dat is jammer en kan beter!

Flexplekken heten niets voor niets flexplekken. Het woord flexibel wil zeggen dat de gebruiker een bepaalde flexibiliteit heeft. Hoeveel flexibiliteit er is wordt bepaald door de aanbieder van de flexplek. Laten we eens naar een aantal basis-vormen gaan kijken:

 •  Abonnement
  De meest voorkomende manier om een flexplek te kunnen gebruiken is om een abonnement af te sluiten. Hoe lager de prijs, hoe langer de termijn vaak loopt. Bijv. je betaald slechts € 75,- per maand* (dit is een jaarabonnement). Dat zou betekenen dat je € 50 x 12 = € 600 euro moet betalen. Er zijn abonnementen die onbeperkt gebruik toestaan. Maar er zijn ook talloze abonnementen voor een paar uurtjes per week (bijv. € 50 p/ maand voor 15 uur flexwerken).
  Houd er ook altijd rekening mee welke voorzieningen je hiervoor krijgt. Kun je bijv. een spreekkamer gebruiken? of klanten meenemen?
  Een abonnement is zeker een goede optie als je weet dat je een voor langere tijd van dezelfde flexplek locatie gebruik wil maken.
 • Lidmaatschap
  Wat ook veel gedaan wordt is een lidmaatschap. Dit is vaak een laag bedrag per maand (varierend van € 20 tot € 60 p/maand). De minimale termijn hiervan is vaak 3 maanden tot een jaar. Wat ook voorkomt is een totaalbedrag dat je ieder jaar moet betalen, een soort lidmaatschaps-geld. Voor dit bedrag heb je nog geen werkplek, maar ben je ‘lid’. Het gebruik van flexplekken, spreekruimte, of vergaderruimte moet apart worden afgerekend. Vaak is dit wel een laag bedrag (bijv. € 5,- euro), maar dat hoeft zeker niet. Let goed op welke voordelen het lidmaatschap heeft, en wat je ervoor terugkrijgt.
 • Losse uurprijs
  Een andere vorm is betalen per uur. Prijzen variëren van 2,50 tot 10 euro per uur. Omgerekend is dit vaak duurder dan een abonnement of lidmaatschap + kosten. Voordeel is flexibiliteit. Als je geen ruimte nodig hebt of op vakantie bent heb je ook geen kosten die doorlopen.

Wat alles ingewikkeld maakt is dat veel aanbieders dit allemaal gaan combineren. Abonnementen, lidmaatschap, losse-uren, de klant mag kiezen. Daar komt bij dat er voor verschillende ruimtes ook vaak nog verschillende tarieven zijn. Of je krijgt korting op het gebruik van bijvoorbeeld een vergaderzaal. Reken maar uit. Resultaat: een kruistabel met ongeveer 25 opties. Hoe flexibel dat is bepaal je uiteindelijk zelf! Feit is ook dat er wél aanbieders zijn die het overzichtelijk houden.